Olika kattraser

Har du en älskad katt där hemma eller funderar du på att skaffa en? Det finns massor av spännande kattraser att titta närmare på och du kan säkerligen också lära dig något nytt om du börjar läsa runt. Oroa dig inte, vi kommer göra det lätt för dig. Följ med när vi bekantar oss med några av de mest intressanta kattraserna och hur du enklast känner igen dem. Varför börja med några av våra mest välkända kattraser? Balineskatten är en variant av rasen siames. Trots sitt namn kommer denna vackra kattras inte från Bali eller från någon annanstans i Indonesien.

Balineskatten uppkom istället i USA och Storbritannien när de började importera den siamesiska kattrasen från Thailand. Några av dessa siameser hade gener för att bli långhårig, till skillnad från sina korthåriga siames-syskon. Precis som siameskatterna är balineskatten känd för att kommunicera mycket genom sin mun. Vissa katter pratar non-stop och därför är denna kattras inte något för alla. En annan spännande och vacker kattras är Scottish Fold. Denna typ av katt har en naturligt dominant mutation som gör att deras öron viker sig inåt och ger den ett unik utseende som många associerar med exempelvis ugglor. Vilka kattraser är dina personliga favoriter?

Mer ovanliga kattraser

Det finns ett par kattraser som de flesta inte hört talas om, även de mest inbitna kattälskarna. Anser du dig vara en expert på området? Har du hört talas om Jaguarundi, Kodkod eller Andean Mountain Cat? Den förstnämnda, Jaguarundi, är en liten kattras som trivs bäst i träd i Central- och Sydamerika men som siktats ända upp i Florida. Kodkod-katten är ett av de minsta kattdjuren i både Nord-, Central- och Sydamerika. Rasen är klassad som hotad och siktas oftast i centrala eller sydligaste Chile. Andean Mountain Cat är en annan kattras som skymtas kring Anderna. Forskare uppskattar att det endast finns 2500 styck kvar och inga i infångat tillstånd.

Vanliga kattraser i Sverige

Att svenskar är mycket förtjusta i bondkatten samt den norska skogskatten kanske inte kommer som någon större överraskning. Men visste du att Ragdoll är den kattras som är allra populärast i Sverige? Raggdoll-katten beskrivs ofta som en trevlig och lugn ras som inte gör så mycket väsen av sig. Karakteristiskt för rasen är att den är mycket avslappnad. När man lyfter upp katten så blir den alldeles avslappnad (likt en trasdocka därav namnet ”ragdoll”).

En annan mycket populär kattras i Sverige är Main Coon. Main Coon är en av de största raskatterna som finns, och påminner mycket om den norska skogskatten till utseendet, då den, likt vår norska granne, är robust och har en halvlång, yvig päls. Main coon (eller bamsekatt som den även kallas) härstammar från Nordamerika, och är känd för att vara en lugn och nyfiken kattras.

Andra populära kattraser i Sverige är bland annat Sibirisk katt, Helig birma, Brittisk korthår, Perser, Bengal, Devon Rex och Cornish Rex. Vi råder dig att surfa runt och ordentligt läsa på om olika kattraser innan du köper någon. Fundera på vad du söker efter hos en katt och tveka inte inför att ta kontakt med kattklubbar om du behöver rådgivning.

Kattraser som är ovanliga hittas bland annat i Anderna