Norska skogskatter

Norska skogskatter är vackra små djur som charmat och fångat mångas uppmärksamhet genom tiderna. Denna kattras är med i gruppen ””semilånghåriga”” raskatter och kommer från vårt syskonland Norge. Det gör att katten är anpassad till ett kyligt väder och har en vattenavstötande päls. Har du redan en eller flera av dessa norska skogskatter hemma, eller funderar du på att köpa en? Om du önskar en norsk skogskatt med dokumenterad stamtavla kan du behöva betala allt mellan 5000 – 7000 SEK. De är mest populära som husdjur och är kända för att både vara sociala, lojala och trevliga om de behandlas väl.

Karaktärsdrag

Norska skogskatter har många karaktärsdrag som gör dem till unika djur. De är bland annat mycket goda jägare av fåglar och möss och trivs bra på höjder. Bli därför inte förvånad om du finner din katt i ett högt skåp eller på en hylla. Det vore en bra idé att anpassa ditt hem efter detta karaktärsdrag, du kan bland annat skaffa ett högt klösträd eller se till att lämna utrymme på platser som din katt gillar att besöka ofta. Denna norska kattras är också känd för att kommunicera med munnen, precis som siameskatterna. En norsk skogskatt är dock inte lika högljudda och pratar mer sällan.

Norska skogskatter är sociala och lojala

Norska skogskatter är både vackra och lojala

Norska skogskatter dyker tidigt upp i skandinavisk litteratur och refereras då som antingen Trollkatta eller Huldrekatta. Under 1930 höll rasen på att försvinna och det krävdes handfasta åtgärder för att denna nationalkatt inte skulle försvinna helt och hållet. 1938 visades den första norska skogskatten upp i en utställning men det dröjde ända fram till 60-talet innan rasen börjades födas upp på allvar. Har du svårt att urskilja denna kattras från liknande katter? Tänk på att den norska skogskatten är både muskulös, har höga ben och en lång kropp. Huvudformen är trekantig och pryds av stora tofsiga öron. Dess ögon är oftast något snedställda.

Den norska skogskatten har avlats fram för att kunna uthärda långa och kalla nordiska vintrar, därav den täta, yviga och tjocka pälsen som är karakteristisk för rasen. Unikt för denna katt är att den har två pälslager – ett av underull som skyddar mot kyla samt ett lager av täckhår som är vattenavvisande och som skyddar mot regn och snö.

Skötsel

Trots pälsens tjockhet och yvighet, är den relativt lättskött. För att den norska skogskatten inte ska få tovor, rekommenderas kattägaren att borsta pälsen regelbundet samt att mata katten med ett foder speciellt framtaget för att motverka uppkomsten av hårbollar. Hårbollar bildas genom att katten får i sig hårstrån när de tvättar sin päls, och dessa hårbollar kan, i sin tur, få konsekvenser såsom förstoppning i magtarmkanalen. Risken för hårbollar är extra stor hos den norska skogskatten på grund av dess tjocka och långa päls.

Det är inte alla katter som gillar att bli borstade. Ett tips är därför att börja med borstningen i ett så tidigt skede som möjligt för att katten ska vänja sig. Se till att borsta varje parti av pälsen och slarva inte. Efteråt kan katten behöva lite kel och godis som tröst!