Stöd ett katthem

Katthem finns över hela Sverige och är tyvärr en nödvändighet på många platser. Det finns många som väljer att överlämna eller till och med överge dina katter till ödet då man kanske ångrat sitt beslut att skaffa katt. Sommarkatter är också ett vanligt fenomen hos semestrande familjer som under ett par månader tycker det är mysigt med det keliga sällskapet men sedan inte är beredd att fortsätta ta hand om katten. Många katthem har både upphittade katter och inlämnade katter där ägarna kanske blivit allergiska eller måste flytta. Det finns många sätt att stödja hemmen både ekonomiskt och genom volontärarbete.

Det finns katthem snart i varje stad i Sverige. Hemmen är ofta ideella föreningar som drivs av människor med empati för de ensamma djuren. Svenska Kattskyddsförbundet ger sin stämpel till de hem som upprätthåller vissa principer och regler för att garantera katternas vällevnad. Katter avlivas inte på hemmen om de inte är akut sjuka eller skadade, detta sker alltid i samråd med veterinär. Tvingas du lämna ifrån dig din katt till ett hem, kan du känna dig trygg att katten ändå mår bra. Du kan stödja ett av katthemmen genom att bli medlem i organisationen, bli fadder eller volontärarbeta och ta hand om katterna.

Varför hamnar katter på katthem?

Katthem får in alla typer av katter i olika åldrar av olika anledningar. Att ta hand om en katt kan innebära mer arbete än vad man först tror. Kanske är det lätt att fästa sig vid en söt liten kattunge som mest vinglar fram, men när katterna växer upp blir de desto mer aktiva. Till en början är de ofta nattaktiva och ständigt nyfikna som små. Det kan hända att de klättrar, vässar sina klor, gör nosavtryck och kanske kräks på nya mattan under uppväxten. Det kan vara en lång process innan katten anpassat sig till sin ägare, en process som många kanske tycker är jobbigare än väntat.

Att tänka på inför kattköpet

Funderar du på att skaffa katt? Kul! Då finns det ett par saker du bör tänka på inför köpet. Det är viktigt att du förstår vad du ger dig in på, då en katt, och alla husdjur för den delen, kräver livslång omvårdnad, engagemang och kärlek från sin ägare. Hudsdjursköp ska aldrig vara spontana – du riskerar annars att ångra dig senare.

Detta ska du fråga dig själv inför kattköpet:

1. Är jag beredd att spendera pengar på min katt?

Skötseln av katter är absolut inte gratis. Du kommer behöva tillbehör såsom klösbräda, kattlåda och givetvis foder för att kunna tillfredsställa kattens behov.

2. Är jag beredd att lägga energi på min katt?

Katter må vara relativt självgående, till skillnad från hundar, men de behöver ändå stimuleras med lek. Var därför beredd på att avsätta tid för lek och bus varje dag!

3. Är jag beredd på att inte vara lika flexibel?

Husdjursägare kan inte vara borta allt för längre från sina djur, varför resor och fester/middagsbjudningar hemifrån kan kräva extra planering. Spontanitet är någonting man helt enkelt får uppoffra.

Slutligen

Om du bestämmer dig för att köpa en katt, och sedan ångrar dig, ska du absolut inte släppa ut katten i det fria. Ägarlösa katter är mycket utsatta, och råkar ofta illa ut. Ofta dör de av svält, sjukdomar och nedkylning. Dessutom utgör de ett stort hälsoskyddsproblem för människor. Det finns organisationer som hjälper till med omplacering av katter. Vänd dig till något av dem i första hand om detta skulle bli aktuellt.
Katthem hjälper katter i nöd